De ce se face pomenirea morților sâmbăta?

În fiecare an, credincioșii obișnuiesc să prepare bucate și să meargă la biserică pentru ca preotul să le sfințească, după care acestea sunt împărțite în amintirea persoanelor decedate.

Pomenirea morților se face de fiecare dată în zilele de sâmbătă, dar puține persoane știu care este motivul pentru care a fost aleasă această zi a săptămânii.

Chiar dacă este o tradiție respectată încă din cele mai vechi timpuri, puține persoane știu de ce se face pomenirea morților sâmbăta și nu într-o altă zi a săptămânii.

PUBLICITATE

Ziua de sâmbătă nu a fost aleasă în mod întâmplător. Acesta este momentul din săptămână în care Iisus Hristos a stat cu sufletul în iad, eliberându-i de acolo pe Adam și Eva și pe toți drepţii adormiţi, odată cu Învierea Sa. Din acest motiv, s-a păstrat tradiția ca sâmbăta să fie ziua dedicată pomenirii morților.

Ce rugăciune trebuie să rostești de Sâmbăta Morților?

Vezi și:  O Surpriză Uriașă! În Loc Să Apară Monica Gabor, A Fost Ramona Cea Care A Sosit În România! Reîntâlnirea Lor Pe Aeroport A Fost Plină De Emoție! Moment Deosebit De Tandru Între Mătușa Ramona Și Nepoata Irinuca!

Pentru că este un moment în care ne îndreptăm gândurile către cei care nu mai sunt printre noi, în ziua pomenirii morților ar fi bine ca pe lângă bucatele pe care le împărțim în amintirea lor, să rostim și o rugăciune pentru sufletul celor adormiți, potrivit doxologia.ro.

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

PUBLICITATE

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Vezi și:  Fata Ronei Hartner a rămas orfană de mamă la numai 15 ani! Actrița a retras-o de la școală, pentru a-și petrece împreună timpul rămas…

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *