Ce să NU dai de pomană de Sâmbăta Morților sau Moșii de vară

Moșii de vară 2024 – Vorbim despre ziua de dinainte de Rusalii, 22 iunie, cea în care se pomenesc morții și se împart merinde în numele celor trecuți în neființă.

Această sâmbătă este poate cea mai importantă atunci când vine vorba de cultul morților, deoarece, în popor se crede că sufletele morților, după ce au fost eliberate în Joia Mare, se întorc din nou în morminte.

Moșii de vară 2024 – Sâmbăta Moșilor de vară

– În Sâmbăta Moșilor de vară, se dau de pomană vase din lut, căni străchini și tacâmuri din lemn. Vasele trebuie umplute cu vin, lapte sau apă, iar colacii împodobiți cu cireșe.

PUBLICITATE

– În această zi, lumânările trebuie să ardă necontenit lângă crucea adormiților, iar familiile acestora trebuie să dea de pomană la săraci.

Vezi și:  Ingredientul care nu are ce căuta în mămăligă. Ce să nu folosești dacă vrei să faci un preparat gustos și cremos

– Nu este bine să împarți alimente care au fost preparate sau culese într-o altă zi decât cea a Sâmbetei Morților și, dacă împarți apă din fântână, trebuie să pui în recipientul cu care ai scos-o un bănuț din argint.

Moșii de vară 2024 – Tradiție

– Tradiția spune că dacă în această sâmbătă va ploua, anul va fi mănos, însă dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, aceasta se va opri.

PUBLICITATE

– De asemenea, femeile nu trebuie să muncească în casă, nici în această sâmbătă, nici în zilele de Rusalii și este interzisă cearta!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *