Cea mai controversată modificare fiscală care intră în vigoare la 1 august

Începând cu data de 1 august intră în vigoare mai multe modificări la Codul Fiscal, iar cea mai controversată dintre ele este suprataxarea muncii part-time.
În timp ce angajatorii cer de ani de zile flexibilizarea contractelor de muncă pentru a permite munca temporară fără costuri sulimentare, Guvernul a luat o decizie în sens contrar: taxele angajaților part-time vor crește la nivelul muncii full-time.
Ajustările fiscale care intra în vigoare la 1 august accentuează criza forței de muncă și deficitul de personal din România, acuză angajatorii și specialiștii în resurse umane.


Citeste si: Vești bune pentru români. Salariul minim va fi majorat de la anul
Începând de săptămâna viitoare, se va aplica regimul de suprataxare a contractelor part-time. Practic angajatorii care au salariați cu contracte part-time vor trebui să plătească taxe ca și cum regimul lor de muncă ar fi full-time.
În aceste condiții, companiile trebuie să analizeze punctual dacă își permit în toate cazurile majorarea de taxe impusă de noile modificări fiscale.
„Nu știu cum vom convinge tinerii sa rămână în țară.
Câte companii mai sunt dispuse conform noilor reguli fiscale să angajeze studenți part time, dar să le plătească taxele salariale ca și cum ar avea salariul pentru 8 ore full?”, spune Daniela Necefor, managing partner la TBS Romania.
Citeste si: Ce spune ministrul Finanțelor despre impozitarea pensiilor
Expertul în resurse umane se întreabă cum vor funcționa companiile care au specialiști pe grafică, laborator, design etc de care au nevoie doar 3-4 ore pe zi? Cum își vor permite să mai plătească taxe la fel ca pentru angajații full-time?
„Cum își vor permite IMM-urile să mai angajeze part time, doar pentru anumite proiecte când au nevoie?
Cum se pune în concordanta acest nou cod fiscal, cu noua apariție a contractului „zero ore de
munca”- unde plătești angajatul funcție de orele lucrate? Lucrează 4 ore și firma plătește taxe pentru salariul minim?”, mai spune Necefor.

Vezi și:  Cum l-a ajutat Sfântul Spiridon pe Părintele Calistrat. Întâmplarea petrecută la Mănăstirea Bârnova


Angajații, obligați să spună ce contracte part-time au
De la măsura de suprataxare la contractele part-time, readusă în peisajul fiscal prin OG nr. 16/2022, care se va aplica din 1 august 2022, sunt excluse situațiile când angajatul cumulează, din mai multe contracte, lunar, valoarea salariului minim.
În anii trecuţi, când măsura s-a mai aplicat, angajații erau nevoiți să dea o declarație pe propria răspundere în acest sens.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *