Se schimbă harta României, inevitabil: dispar orașe, județele se împuținează, iar beneficiile sunt importante

Deja de câțiva ani, se vehiculează din ce în ce mai serios o reorganizare administrativă a României, o schimbare a hărții cu scopul sporirii eficienței și reducerii costurilor. Până acum, însă, detaliile pe marginea acestui subiect erau destul de abstracte.

În această săptămână, în Parlamentul României, a fost introdus un proiect de lege pentru reorganizarea administrativă a țării. La final, dacă inițiativa nu va mai suferi alte modificări, vom rămâne cu 12 județe, în timp ce orașele care nu au peste 10.000 de locuitori nu vor mai fi intitulate orașe. Statul de comune îl vor pierde localitățile cu sub 5000 de locuitori.

Ce se întâmplă cu harta României, care sunt beneficiile

„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate”, a scris Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

Vezi și:  Artista cu voce de aur din România care a murit în timp ce spera că este vindecată. Sfârșit dureros pentru Anca Parghel, la doar 51 de ani

Ca referință, deputatul face parte din USR și insistă pe faptul că reorganizarea administrativă a țării este un subiect foarte sensibil din cauza coaliției ”PSD – PNL – UDMR care ține țara baronizată plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României”.

„Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați. Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosustina și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”, subliniază Benga.

Vezi și:  Regina Elisabeta a Angliei bea doar vin romanesc și mulți nu știu care-i motivul adevărat.

Cu această ocazie, parlamentarul a explicat că efortul de comasare al județelor va respecta identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi. „Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, a concluzionat deputatul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *