Care este legătura dintre transpirație și bolile de care suferi

În general, este normal să transpirăm mai mult decât de obicei atunci când este sezonul cald, când temperatura ambientală este crescută sau când susţinem un efort fizic (sport, activităţi casnice).

Însă când transpiraţia excesivă apare chiar şi în condiţii de temperatură normală şi în urma unor activităţi obişnuite, atunci vorbim despre hiperhidroză. Aceasta poate fi primară (idiopatică) sau secundară altor afecţiuni.

Medicul dermatolog Anca Proca explică pentru CSID de ce apare şi care poate fi remediul pentru transpiraţia excesivă.

Tipuri de hiperhidroză

Hiperhidroza primară afectează aproximativ 1-3 % din populaţie şi se clasifică, în funcţie de localizare, în:

hiperhidroză cranio-facială,

axilară,

palmo-plantară

sau mixtă.

Hiperhidroza cranio-facială (transpiraţia excesivă la nivelul scalpului şi feţei) poate avea implicaţii psiho-sociale puternice. Apariţia transpiraţiei în timpul şedinţelor, în timpul unui interviu, al unui discurs, poate fi resimţită ca fiind o situaţie extrem de jenantă, atât pentru pacient, cât şi pentru cei din jurul său.

Vezi și:  Astazi mergeam prin Auchan si dintr-o data am auzit un zgomot de ceva care se sparge. Cand am intrat pe culoarul unde priveai, am vazut o scena tristă. O doamna a lovit cu caruciorul raftul de farfurii si multe au cazut.

Hiperhidroza severă afectează viaţa pacientului şi îi îngreunează contactele sociale şi profesionale. Spre deosebire de hiperhidroza palmo-plantară şi axilară, hiperhidroza cranio-facială este mai greu de ascuns şi de tratat.

Oricine suferă de hiperhidroză trebuie în primul rând să consulte un medic pentru a beneficia de un control medical complet şi pentru a se asigura că transpiraţia excesivă nu se datorează unei alte afecţiuni medicale sau unui efect secundar al unui medicament, iar atunci vorbim de hiperhidroza secundară.

Hiperhidroza secundară poate semnala o problemă de sănătate mai gravă şi trebuie luată în considerare întotdeauna prima dată.

Această condiţie poate apărea secundar următoarelor afecţiuni :

cancer (din cauza proceselor metabolice intensificate)

Vezi și:  Scroafa gestantă a intrat în travaliu, avea febră uriașă și credeau că va muri.

tulburări de anxietate

medicatie antalgică (tratamente pentru durere )

medicaţie antidepresivă

hipertiroidism

afecţiuni cardiace

hiperglicemie

afecţiuni pulmonare ( emfizem pulmonar )

menopauză ( fluctuaţii hormonale )

boala Parkinson

feocromocitom ( tumoră a glandei suprarenale )

acromegalie (afecţiune gravă care apare atunci cand corpul produce prea mulţi hormoni care controleaza creşterea)

accident vascular cerebral ( în special cele care afectează hipotalamusul )

injurii ale măduvei spinarii

tuberculoză sau alte infeţii cronice

endocardită

intoxicaţie cu mercur

gută

administrarea unor medicamente precum fizostigmina, pilocarpina, antidepresive triciclice, venlafaxina

Dacă se dovedeşte că transpiraţia excesivă este independentă de alte afecţiuni medicale sau de medicaţie, atunci este vorba despre hiperhidroză primară, de etiologie idiopatică (cauze necunoscute).

Vezi și:  Bicarbonatul de sodiu te scapă de gândacii de bucătărie. Un truc ieftin, ușor și util

Se pare că glandele sudoripare din anumite zone sunt hiperactive sau hipersensibile la stimulii simpatici ai sistemului nervos vegetativ. Majoritatea pacienţilor prezintă antecedente în familie (cel puţin un membru al familiei suferă de hiperhidroză), acest fapt sugerând implicarea unui factor genetic în etiologia acestei afecţiuni.

Afecţiunea poate avea perioade liniştite sau exacerbate şi poate fi întreţinută de factori precum stresul, stările anxioase (frică, nelinişte), consumarea unor alimente picante, nicotina (fumatul) sau cafeina.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *