Calendar ortodox 14 decembrie 2022. Sărbătoare mare miercuri

Luna decembrie este plină de sărbători importante înainte de Crăciun și Revelion. Pe 14 decembrie sunt sărbătoriți sfinți importanți, iar această zi trebuie respectată cu sfințenie. Este o zi mare, de post, luată în serios de toți credincioșii.

Sărbătoarea zilei de 14 decembrie

Sunt pomeniți Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie. Acești Sfinți au trăit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, în secolele III si IV. Din Sinaxar aflăm că în timp ce un dregător împărătesc călătorea în Helespont, a fost întâmpinat de Tirs, mărturisitor al lui Hristos.

Tot în această zi se face pomenirea pătimirea Sfinților Mucenici Tirs, Levchie și Calinic. Aceşti sfinţi mucenici au trăit pe vremea împăratului Deciu şi a ighemonului Cumvrichie, care a pornit mare prigoană împotriva creştinilor în părţile Nicomidiei, Niceii şi Cezareii Bitiniei.

Vezi și:  Ce vitamine TREBUIE să iei dacă te simți mereu obosit

Sfântul Levchie, de bunăvoia lui, s-a dus la Ighemon, a mărturisit pe Hristos şi a defăimat deşertăciunea închinării la idoli. La porunca ighemonului a fost supus mai multor chinuri. Pentru că a rămas tare şi neclintit în credinţa creştinească, a fost decapitat.

Pomenirea celor patru ostași din garda împărătească

În fiecare an, pe 14 decembrie se face pomenirea celor patru ostași din garda împărătească. Diocleţian, după ce a chinuit pe sfinţi cu felurite chinuri, a aruncat pe Sfântul Arian legat cu lanţuri într-o groapă adâncă şi a acoperit groapa cu pământ; a pus deasupra gropii scaunul său şi a poruncit ostaşilor să joace, zicând „Să vedem dacă va veni Dumnezeul lui Arian ca să-l scoată din groapa asta”.

Vezi și:  Prin anii 90, pleacă Ion în America.

Apoi a plecat la palat. Când s-a dus să se culce, a văzut atârnate deasupra patului piatra şi lanţurile purtate de Arian, iar pe Arian aşezat pe pat. Împăratul s-a spăimântat şi a socotit că este vrăjitor. Atunci l-a aruncat în mare împreună cu cei patru ostaşi din garda împărătească, ce crezuseră împreună cu el în Hristos.

Delfinii au luat moaştele lor, ce se aflau în cei cinci saci în care fuseseră băgaţi, şi le-a scos la ţărm la Alexandria, unde au fost îngropate într-un loc de seamă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *