Sute de mii de români primesc 500 de lei pe 23 decembrie. Banii vor intra direct pe card

Tichete educaţionale pentru elevi de Crăciun! La nivelul Ministerului Fondurilor Europene, în afară de proiectele deja cunoscute, se lua decizia emiterii tichetelor educaţionale în 2022. Decizia era anunțată din aprilie a.c., iar sumele sunt stabilite la 500 de lei pentru o anumită categorie de elevi. În luna decembrie, ministerul anunță o nouă tranșă de tichete pentru 190.000 de elevi.

Tichete educaţionale pentru elevi de Crăciun!

În cadrul unui proiect, inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, „Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate” erau anunțate fonduri susbtanțiale pentru elevii din categoriile defavorizate. Anunțat încă din aprilie, odată cu startul anului școlar 2022-2023, au început să fie distribuite tichetele educaţionale.

Valoarea acestor tichete educaţionale a fost stabilită la 500 de lei, pentru fiecare elev, și pot intra în posesia sumelor, după ce părintele copilului depunea cererea până la data de 10 septembrie la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Această cerere trebuia să fie însoțită doar de adeverința de venit a părintelui aferentă lunii iulie 2022.

Vezi și:  Ultima mare dorință a lui Alexandru Arșinel: “Un singur lucru…”

Ca și în cazul voucherelor de alimente, progamul pentru tichete educaţionale s-a desfășurat în trei tranșe mari, împărțite pe câte patru săptămâni fiecare. Conform Ministerului, ultima tranșă din acest an se desfășoară în perioada decembrie 2022 -ianuarie 2023. Aceasta a început pe 5 decembrie, având termenul limită de distribuire pe 23 decembrie.

Pe 23 decembrie tranșa aferentă lunii în curs

Luna decembrie a adus pe cardurile românilor, incluși în aceste programe sociale, mai mulți bani. Banii anunțați de către Ministerul Fondurilor Europene, vorbind aici de voucherele pentru alimente și aceste tichete educaţionale, parte au intrat deja pe carduri, parte vor intra în zilele următoare.

Vezi și:  „Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..

În ceea ce privesc elevii din categoriile defavorizate, Ministerul va emite aceste tichete educaţionale pe data de 23 decembrie. Cu alte cuvinte, cei 500 de lei vor fi reăgisiți pe cardurile emise din data anunțată anterior. Conform normelor din program, aceste tichete educaţionale sunt folosite doar pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte cu banii de pe cardurile preșcolarilor și elevilor:

„Cardurile pentru de sprijin educațional au fost transmise inspectoratelor școlare județene, iar acestea le-au distribuit fiecărei unități de învățământ pentru a ajunge la copiii din familiile defavorizate. Cardurile vor permite acordarea de ajutoare sociale elevilor din învățământul de stat (preșcolar, primar, gimnazial) care îndeplinesc următoarele condiții:

Vezi și:  Cărțile de identitate electronice vor avea cip cu antenă încorporată. Cum pot fi făcute plăți contactless

Preșcolari proveniți din familii (inclusiv cele monoparentale) al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este până la 1,06 din valoarea Indicatorului Social de Referință – ISR (pentru anul 2022, valoarea ISR este de 525,50 lei);

Elevii care sunt în întreținerea familiilor cu un venit mediu net lunar/ membru de familie este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară în luna iulie a fiecărui an.

Suma de 500 lei, disponibilă pe fiecare card, va putea fi utilizată pentru cumpărare de rechizite și îmbrăcăminte pentru a merge la grădiniță/ școală.”, se arată în comunicatul inițial al ministerului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *