“Satul din cer” Ineleț – o localitate unică în România, unde se poate ajunge doar urcând scări fixate în stâncă

Un loc unic în România, satul Ineleț, din județul Caraș-Severin, are doar 30 de locuitori. Ceea ce face acest loc atât de special este mijlocul de acces, adică o scară de salcâm, fixată în munte, despre care localnicii susțin că este foarte sigură.

Satul este extrem de izolat, iar turiștii trebuie să urce o sută de metri de scări pentru a ajunge la destinație, un traseu de două ore pentru necunoscători. În aceeași comună există și satul Scărișoara, un alt loc izolat cu puțini locuiori. În prezent, în școala satului Ineleț nu există niciun elev.

Oamenii nu au curent electric, mai puțin noii veniți care și-au pus panouri solare. De asemenea, nu există semnal, oamenii nu au mașini, circulând, în situații limită cu caii, prin pădure, însă acel traseu este mult mai lung decât folosirea scărilor. Localnicii își cumpără provizii pentru iarnă încă din perioada toamnei, fiind greu să urce sau să coboare scările atunci când este zăpadă.

Vezi și:  Rețeta elixirului sănătății! Beau în fiecare dimineață și îmi dispare treptat grăsimea de pe burtă și copase iar părul și pielea sunt ca în tinerețe

În sat nu există medic, nu există postaș, iar preotul vine în biserica din Ineleț o dată la câteva săptămâni. Oamenii se gospodăresc singuri, cresc animale, cultivă legume, beau apă de izvor, trăind o viață simplă, însă fericită. Fiind un sat atât de izolat în România, oamenii susțin că sunt fericiți atunci când au turiști pentru că mai pot schimba o vorbă cu cineva din afară.

Cum ajungi în satul Ineleț

Pentru a ajunge în sat, trebuie să găsiți între Băile Herculane şi Baia de Aramă (după cascada Şapte Izvoare), o staţie din lemn şi o cruce. Apoi, se coboară până la podul de lemn, urmând indicațiile panourilor. Odată ajunși la scările de lemn, nu rămâne decât să le urcați.

Vezi și:  SIMPLU și UTIL! Amesteci cafea cu zeamă de lămâie și poți trata două afecțiuni

Pentru acest traseu se recomandă bocancii de munte și echipament sportiv, fiind un traseu care poate dura două ore pentru cei care nu au condiție fizică bună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *