Prețul unui litru de ulei de floarea soarelui. Se va scumpi atât de mult încât devine un lux

Scumpirile din ultima vreme le-au dat bătăi de cap românilor. Acum, specialiștii avertizează că uleiul se

va scumpi și mai mult în perioada următoare. Uleiul va deveni un produs de lux.

Prețurile mari din ultima vreme le dă bătăi mari de cap oamenilor. Experții anunță că prețul deja majorat al uleiului de floarea soarelui va suferi o nouă creștere.
Așa că un litru de ulei va ajunge să coste chiar cu 40% mai mult decât în prezent.
Alimentele se scumpesc de la o zi la alta. Conform experților, uleiul de floarea soarelui va costa cu 40% mai mult până la sfârșitul anului.

Vezi și:  Durere fără margini în jurul sicriului femeii ucise de rechin în Egipt. Imagini tulburătoare

Deși prețul este deja majorat, producția mult mai mică din acest an va face ca uleiul de floarea soarelui să devină un produs de lux, odată cu noile majorări.

Cât costă un litru de ulei de floarea soarelui
Fermierii români estimează că vor recolta cu un milion de tone de floarea soarelui mai puțin față de anul trecut, din cauza secetei care a afectat considerabil culturile.

În 2022, în România s-a cultivat cu 100.000 de hectare mai mult decât suprafața cultivată anul trecut. Cu toate acestea, producția estimată este cu cel puțin 500.000 de tone mai mică decât în 2021.
Așadar, dacă luăm în calcul producția de floarea soarelui, până la finalul anului, românii ar putea plăti 18 lei pe un litru de ulei, cu 5 lei mai mult decât prețul actual.

Vezi și:  O nouă fabrică în România, confirmată oficial: salarii de mii euro, sute de locuri de muncă și o investiție de 650 de milioane de euro

Majorarea va fi influențată și de prețul motorinei, care s-a dublat, dar și creșterea de 200% a prețului produselor de protecție a plantelor și scumpirea de 500% la îngrășăminte. Astfel, estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, anul trecut fiind de doar 330-340 de dolari. După ce adaugi costurile procesării, vei ajunge la concluzia că uleiul de floarea soarelui va deveni un produs de lux.

Potrivit fermierilor, noile scumpiri își fac simțită prezența încă din luna septembrie, după recoltare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *