Lumea fotbalului este in doliu! Celebrul fotbalist Pele a murit . El era internat având probleme grave de sănătate.

Pelé, legenda fotbalului mondial, a murit la 82 de ani, transmit AP și Sky News. Starul brazilian era internat în spital cu grave probleme de sănătate. Este singurul fotbalist până în prezent care este tripul campion mondial la fotbal (1958, 1962, 1970).

Pelé, pe numele său Edson Arantes do Nascimento, este considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Moartea sa vine la un an de la moartea lui Maradona, considerat de asemenea o legendă a fotbalului mondial. Cei doi erau foarte apropiați.

A fost supranumit ”regele fotbalului”, dar cealaltă poreclă a lui Pelé – Pérola Negra, sau Perla Neagră – a fost cea care a evocat cel mai bine strălucirea rară pe care a cuprins-o în corpul său micuț, amintește Washington Post. Pelé, care timp de zeci de ani a fost considerat cel mai celebru atlet din lume, a murit la 29 decembrie, la 82 de ani.

Vezi și:  Fratele Mădălinei Manole, mesaj emoționant de ziua de naștere a lui Petru Jr. Băiatul răposatei artiste a împlinit 13 ani

Agentul său, Joe Fraga, a confirmat decesul pentru Associated Press. Pelé fusese spitalizat în São Paulo, Brazilia, în ultima lună, urmând un tratament pentru cancer de colon.

Eminența lui Pelé în fotbal s-a întins pe parcursul a trei decenii, în care a ajutat Brazilia să câștige titlurile Cupei Mondiale în 1958, 1962 și 1970. Rapid, agil, priceput cu ambele picioare și cu o precizie de laser la loviturile de cap, Pelé a fost construit pentru a marca și binecuvântat cu abilitățile de improvizație ale unui maestru de jazz pe terenul de fotbal.

În cei 22 de ani de carieră profesionistă, Pelé a jucat în peste 1.300 de meciuri și a marcat aproape la fel de multe goluri, însă nu a fost un one-man show. Vedea terenul așa cum un campion de șah vede tabla de joc – cu două, trei, patru mutări înainte – cu priceperea tactică de a pasa colegilor de echipă mai bine poziționați pentru a lovi.

Vezi și:  Pe zi ce trece, aparițiile Loredanei Groza sunt din ce în ce mai îndrăznețe, iar imaginile pe care pe care singură le face publice stârnesc un val de reacții.

Avea abia 20 de ani când președintele Braziliei l-a proclamat oficial ”comoară națională”. Această titulatură l-a împiedicat să fie transferat la un club european bogat dispus să plătească enorm pentru serviciile sale. Pelé era un bun prea esențial pentru interesul național pentru a fi exportat.

Cu toate acestea, născut și crescut în sărăcie, campionul de fotbal cunoscut oficial sub numele de Edson Arantes do Nascimento a fost unul dintre primii sportivi din lume care a recunoscut puterea și bogăția brandului personal.

Mai târziu în cariera sa, după ce s-a retras de la clubul brazilian Santos, care a fost echipa dominantă a țării în anii 1960, Pelé și-a dus aura sa globală în America, semnând cu New York Cosmos din Liga nord-americană de fotbal în 1975, pe când avea 30 de ani. Se pare că tranzacția a fost intermediată de secretarul de stat Henry Kissinger, unul dintre admiratorii înfocați ai lui Pelé și care credea în bunăvoința internațională generată de „sportul frumos”.

Vezi și:  Cum poți verifica singur, online, câți ani de vechime ai până în prezent, în câmpul muncii

Geniul jocului lui Pelé a determinat o încetare a focului timp de 48 de ore în cel puțin un război civil, deoarece nigerienii și-au lăsat brațele în jos pentru a-i admira măiestria în timpul unei expoziții din 1969 la Lagos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *