Kremlinul avertizează SUA despre riscul unui „conflict militar direct între puteri nucleare”

SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, a avertizat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
SUA sunt acuzate de escaladarea conflictului din Ucraina. „Provocând o agravare a crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi balansează periculos pe marginea unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, iar asta înseamnă un conflict militar direct între puteri nucleare” , a afirmat Zaharova, făcând aluzie aparent la livrările de arme occidentale către Ucraina pentru a sprijini această ţară împotriva războiului declanşat de Rusia împotriva sa, notează DPA, potrivit Agerpres.


Într-un comentariu publicat pe site-ul oficial al MAE rus, Maria Zaharova subliniază că „evident, un astfel de conflict prezintă riscul unei escaladări nucleare”.
„Cu toate acestea, partidul de guvernământ japonez preferă să nu observe o astfel de politică destabilizatoare a patronului său american”, afirmă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a cărei declaraţie se vrea un răspuns la afirmaţiile premierului japonez în exerciţiu Fumio Kishida, potrivit căruia există un pericol real ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina.
„Sunt absolut inacceptabile tentativele de a distorsiona, în scopuri propagandistice, logica descurajării pe care se bazează comentariile oficiale ale Rusiei asupra problemelor nucleare”, iar Rusia să fie prezentată „ca o ţară care ameninţă cu arme nucleare”, a declarat Zaharova.
Aceasta, susţine purtătoarea de cuvânt a MAE rus, suscită o dezaprobare deosebită având în vedere faptul că „în prezent, principalele riscuri nucleare sunt generate tocmai de patronul Japoniei, SUA, sub a cărui ‘umbrelă nucleară’ reprezentanţii Tokyo îşi fac comentariile provocatoare”.
Ameninţări directe, inclusiv cu arme nucleare, împotriva SUA, Marii Britanii, Ucrainei sau altor ţări din vecinătatea Rusiei sunt frecvent proferate de propaganda Moscovei la principalele posturi de televiziune ruse.
Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită „ambasadă” la Moscova, informează AFP. Natalia Nikanorova, „ministru de externe” al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, a apreciat cu această ocazie că situaţia de pe teren „s-a agravat drastic” în ultimele zile.
Întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia, ea a răspuns: „Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului”.
Într-o astfel de situaţie, statutul „reprezentanţei diplomatice” a Doneţkului se va modifica, a precizat ea, în prezenţa „ambasadoarei” Olga Makeeva.

Vezi și:  Tatăl lui Cătălin Măruță a făcut mulți ani de școală ca să ajungă atât de sus în Târgu Jiu. Toată lumea știe ce conduce! Neașteptat ce a făcut cuscrul său, tatăl Andrei, la 62 de ani. Chiar el a spus tuturor:


Cele două au discutat cu presa în curtea imobilului din centrul Moscovei unde va funcţiona „ambasada”, protejată de un dispozitiv de poliţie.
La eveniment nu a asistat niciun oficial rus de rang înalt.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut în februarie independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din bazinul Donbas din estul Ucrainei, înainte de a ordona invadarea Ucrainei. Ofensiva rusă se concentrează în prezent în zona respectivă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *