În Sâmbăta lui Lazăr se împarte pentru cei adormiți. Ce se dă de pomană la Moșii de Florii 2024

Moșii de Florii 2024. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr pe 27 aprilie, în ultima sâmbătă a morţilor din Postul Paştelui, atunci când are loc cea mai mare slujbă de pomenire a celor plecați din această lume.

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii au loc înainte de Duminica Floriilor. Sărbătoarea amintește de învierea lui Lazăr din morţi, minune săvârşită de Iisus Hristos pe pământ.

Moșii de Florii 2024. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în calendarul creştin ortodox se prăznuieşte Sâmbăta lui Lazăr sau Moşii de iarnă, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte ca să poată fi împărţite.

PUBLICITATE

Sâmbăta lui Lazăr este ultima sâmbătă din Postul Paştelui în care se face pomenirea morţilor. În Popor, Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii.

La sărbătoarea Moșilor de Florii, credincioşii trebuie să dea de pomană alimente de post, fiindcă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşti. Este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi în Sâmbăta lui Lazăr.

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru Sâmbăta lui Lazăr, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. Totodată, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus.

Vezi și:  Când pică Rusaliile 2023 și câte zile libere vom avea

După posibilitatea fiecăruia, se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

PUBLICITATE

Evanghellia relazează că în ajunul intrării Sale în Ierusalim, cu câteva zile înainte de Patimile Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a venit în Betania, chemat fiind de surorile lui Lazăr (prieten al lui Iisus), Marta și Maria, în casa cărora Iisus a fost găzduit de mai multe ori pe timpul activității sale publice.

Lazăr era bolnav, așa că surorile au trimis după Iisus, ca să vină în casa lor și să-l vindece. Dar Lazăr a murit până la venirea lui Iisus, și așa are loc marea minune a învierii lui Lazăr, care, deși mort de patru zile și depus în mormânt, este readus la viață de către Mântuitor. Atunci mulți dintre evreii care se găseau acolo au crezut în El, potrivit orthodoxwiki.org.

Moșii de Florii 2024. Reţetă de colivă

Pe 27 aprilie 2024 se face ultima slujbă de pomenire a morţilor din Postul Mare, iar creştinii vin la biserică cu coliva făcută din grâul care a stat în biserică pe tot parcursul celor 40 de Liturghii în care s-a citit sărindarul, în Postul Paştelui.

Vezi și:  Cu ce probleme grave s-a confruntat Marius Țepeligă, lăutarul mort după o lungă suferință. Era unul dintre prietenii lui Costel Biju

Ingrediente: 500 g grâu decorticat sau arpacaș, 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate, vanilie, coajă rasă de lămâie (opțional), o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți, zahăr pudră, ca să se acopere bine coliva, 1 linguriță rasă cu sare și eventual, puțină cacao, bomboane, pentru ornat colivă.

PUBLICITATE

Mod de preparare:

Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi spălam în mai multe ape (de regula șapte).
Punem grâul într-o oala mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu, se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.

Vezi și:  Planta Care Poate Vindeca Diabetul. Conține Cel Mai Mare Depozit De Insulină Din Natură

După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
Înlăturam coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite după preferință.
În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
Compoziția o așezam pe un platou curat, ceva mai mare decât o coala de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.

Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un strat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele.

PUBLICITATE

Curățam bine marginile platoului de pesmetul și de zaharul căzut la cernut.
Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *