Este oficial: Guvernul a aprobat mai multe zile libere în 2023. Calendarul complet al sărbătorilor legale 2023

Este oficial, Guvernul a aprobat miercuri mai multe zile libere în 2023. Categoriile de angajați care vor face punte cu ocazia sărbătorilor legale 2023 și zilele libere de la stat pentru anul viitor.

Mai multe zile libere în 2023 pentru angajații din sectorul bugetar.

Hotărârea a fost aprobată în ședința Guvernului de miercuri și face referire la zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, zile care se situează în preajma unei sărbători legale în care nu se lucrează.

Când pică noile zile libere 2023 și ce categorii de angajați vor face punte de Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului 2023? 

Mai multe zile libere în 2023 pentru angajații din sectorul public, asta a decis miercuri coaliția de guvernare. Astfel, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, zile care se afla în preajma sărbătorilor legale Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 2023), Ziua Copilului (1 iunie 2023) și Adormirea Maicii Domnului (15 august 2023) sunt zile libere în 2023 pentru salariații din sectorul public. 

Vezi și:  Calendar ortodox 4 noiembrie 2022. Este sărbătorit un mare sfânt

”Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, precizeazăMinisterul Muncii. 

Minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023 

Guvernul a decis ca ziua de 23 ianuarie 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, ceea ce înseamnă o minivacanță de 4 zile în prima lună a anului, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. 

Astfel, pentru anumite categorii de angajați, weekendul 21-22 ianuarie se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (23 ianuarie) și marți( 24 ianuarie). 

Nu toți bugetarii se vor bucura de aceste zile libere în 2023, se arată în hotărârea de Guvern transmisă de premierul Nicolae Ciucă. 

Vezi și:  Adevărul despre relația dintre Gabriela Cristea și Tavi Colen. De ce s-a sfârșit atât de repede

Prevederile nu se aplică: 

– în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

– magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese 

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite. 

Zile libere 2023 

Anul 2023 are 15 zile libere legale: 3 în weekend și 12 în timpul săptămânii, potrivit prevederilor Codului Muncii. 

Chiar dacă declararea zilelor de 6 și 7 ianuarie, date care marchează   Boboteaza   și   Sfântul Ioan   în calendarul creștin ortodox, se regăsește în două propuneri legislative care se află în prezent la Camera Deputaților, cameră decizională a Parlamentului, aceste prevederi nu au fost adoptate pentru 2023. 

Vezi și:  O femeie din Timișoara a născut tripleți! Tânăra fusese fertilizată în vitro

Ceea ce înseamnă că sărbătorile legale 2023 în care nu se lucrează rămân aceleași prevăzute de articolul 139 din  Codul Muncii  .  

Calendar zilele libere legale în 2023

 • 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
 • 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
 • 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
 • 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
 • 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
 • 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
 • 1 mai – luni – Ziua Muncii 
 • 1 iunie – joi – Ziua Copilului
 • 4 iunie – duminică – Rusalii
 • 5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
 • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
 • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
 • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
 • 25 decembrie – luni – Crăciunul
 • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
 • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *