Sa mananci sau sa nu mananci untura, ale carei beneficii si daune au facut pana acum subiectul unei
dezbateri aprinse intre adeptii acestui produs national preferat si adversarii infocati ai „grasimii animale”?
In prezent, nutritionistii au dovedit ca grasimea are mai multe beneficii decat daune si se absoarbe mai bine decat produsele din carne.
Cu toate acestea, atunci cand utilizati untura, exista o serie de contraindicatii pe care fanii acestui produs trebuie sa le cunoasca.
Beneficiile unturii
Utilitatea grasimii pentru organism este determinata de substantele biologic active si vitaminele continute in stratul subcutanat de grasime de porc.
Datorita continutului sau, untura este utila:
Pentru a mentine organismul si a intari sistemul imunitar. Vitaminele A, D si E, carotenul, palmitic, linolenic si alti acizi benefici ajuta la mentinerea echilibrului nutrientilor din organism.
Slabire. Vitaminele liposolubile, acizii grasi nesaturati si lecitina continute in untura curata organismul de excesul de placi de colesterol si de toxine, care interfereaza cu depunerea grasimilor in organism.
Pentru sistemul cardiovascular. Pe langa vitaminele A si E, care sunt recunoscute oficial ca vitamine ale tineretii si frumusetii, grasimea contine acid arahidonic, care este responsabil pentru functionarea normala a muschiului inimii. Si lecitina are un efect benefic nu numai asupra activitatii cardiace, ci si asupra activitatii vaselor creierului.
Pentru a imbunatati memoria si performanta intelectuala. Oamenii de stiinta recomanda sa mananci o bucata de slanina inainte de examene sau intalniri importante pentru a stimula activitatea mentala.
Pentru prevenirea cancerului. Untura ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la curatarea vaselor de sange de colesterol.
Pentru normalizarea rinichilor si in bolile sistemului pulmonar – activitatea lor este asigurata de acidul arahidonic.
Cine nu trebuie sa consume untura?
Pericolul si asa-zisul rau al unturii nu consta in continutul ei, ci in cantitatea de produs consumata. Desigur, daca consumi untura in cantitati mari, iti va afecta silueta si sanatatea.
Cantitatea recomandata de untura pe zi este de 50 de grame. Orice lucru care este folosit in exces fata de masura specificata nu va aduce beneficii, ci va dauna organismului.
Exista o serie de boli in care grasimea este complet contraindicata:
Boli ale ficatului si vezicii biliare;
Blocarea cailor biliare;
Tulburari ale metabolismului colesterolului;
Probleme intestinale.
Daunele de la untura se vor manifesta daca alegeti un produs de calitate scazuta sau folositi incorect untura.