China a început exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului. Există temeri legate de o posibilă invazie

China a lansat joi exerciții militare fără precedent în șase zone care înconjoară arhipelagul Taiwan, la doar o zi după vizita istorică a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
La scurt timp după ora 12.00, postul de stat CCTV din China a anunțat că exercițiile militare au început și se vor încheia în cursul zilei de duminică, informează Nikkei.com.
Exercițiile militare vor include trageri cu armament real asupra apelor și în spațiul aerian din jurul Taiwanului, se arată în comunicat.


Oficialii din Taiwan au spus că exercițiile încalcă regulile Națiunilor Unite, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă pentru navigația aeriană și maritimă liberă.
China desfășoară exerciții pe cele mai aglomerate căi navigabile internaționale și rute de aviație, iar acesta este un „comportament iresponsabil și ilegitim”, a declarat Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare în Taiwan.
Purtătorul de cuvânt al cabinetului din Taiwan a mai spus că site-urile de internet ale Ministerului Apărării, Ministerului de Externe și biroului prezidențial au fost atacate de hackeri.
Rachete de avertisment trase de armata din Taiwan
Miercuri seara, la doar câteva ore după ce Pelosi a plecat spre Coreea de Sud, aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat deasupra zonei insulelor Kinmen din Taiwan, în apropiere de coasta continentală, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.
Generalul-major Chang Zone-sung de la Comandamentul de Apărare Kinmen al armatei a declarat pentru Reuters că dronele au venit în pereche și au zburat în zona Kinmen de două ori miercuri noaptea, în jurul orei 9 și 22:00.
„Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente și pentru a-i alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restrânsă și de aceea i-am alungat”, a spus oficialul din Taiwan.
China, care revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și își rezervă dreptul de a-l lua cu forța, a declarat joi că diferențele sale cu insula auto-condusă sunt o chestiune internă.
„Pedeapsa noastră împotriva mișcării de independență pro-Taiwan, a forțelor externe, este rezonabilă, legală”, a declarat Biroul de Afaceri Taiwan din Beijing, din China.
În mod neobișnuit, exercițiile din cele 6 șase zone din jurul Taiwanului au fost anunțate cu o hartă de localizare difuzată de agenția oficială de știri Xinhua- un factor care pentru unii analiști arată nevoia de a comunica atât pentru publicul intern, cât și pentru publicul străin.

Vezi și:  Mihaela Bilic: ”Vă Provoc Să Renunțați O Lună La Acest Aliment! Veți Slăbi Garantat”


Joi, primele opt articole în tendințe de pe serviciul Weibo din China, asemănător Twitter, au fost legate de Taiwan, majoritatea chinezilor exprimându-și sprijinul pentru exercițiile sau furia de la Pelosi.
„Să reunim patria-mamă”, au scris mai mulți utilizatori pe rețeaua de socializare. La Beijing, securitatea în zona din jurul Ambasadei SUA a rămas neobișnuit de puternică.
Șeful diplomației UE condamnă exerciţiile militare ”agresive” ale Chinei
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat joi, exerciţiile militare ”agresive” ale Chinei, considerând că ”nu există nicio justificare” pentru a folosi ”ca pretext” vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi. De asemenea, miniştrii de Externe ai ASEAN se declară ”îngrijoraţi de instabilitatea internaţională şi regională”, relatează AFP.
”Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional”, a scris el pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe ASEAN.
Omologii săi din Asociaţia Naţiunilor din sud-estul Asiei au avertizat că situaţia din jurul strâmtorii Taiwan ar putea duce la ”conflicte deschise”, într-o declaraţie comună.
”ASEAN este îngrijorată de instabilitatea internaţională şi regională, în special de evoluţiile recente din regiunea adiacentă ASEAN, care pot duce la calcule greşite, confruntări grave, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile pentru marile puteri”, se arată în comunicat.

Vezi și:  Calendar ortodox 5 august 2022. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni.


”Lumea are nevoie urgentă de înţelepciune şi simţul responsabilităţii din partea tuturor şefilor de stat pentru a susţine multilateralismul (…) şi coexistenţa paşnică”, subliniază comunicatul
Ministrul chinez de Externe Wang Yi se află, joi, la Phnom Penh, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanţii ASEAN. Omologul său american Antony Blinken a vizitat, de asemenea, capitala Cambodgiei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *