Bărbatul elegant din imagine este românul care ne-a terorizat în anii de școală. Îți dai seama cine e?

Grigore Gheba s-a născut la 15 august 1912 în Poienița, Dumitrești, Vrancea, România, crescând într-o familie modestă care l-a învățat valori de perseverență și ambiție.

Deși a început liceul purtând opinci legate cu sfoară, Grigore Gheba a devenit ulterior una dintre cele mai remarcabile figuri din matematica românească.

Încă de la începuturile sale în educație, Grigore Gheba a demonstrat o înțelegere profundă a matematicii și o abilitate rară de a transmite cunoștințele sale elevilor. Datorită talentului său recunoscut, a fost acceptat la liceu fără a plăti taxe, unde s-a remarcat prin performanțe deosebite.

Culegerile sale de probleme și exerciții matematice au provocat confuzie unora dintre elevi, dar au deschis ochii altora. Lucrările sale, cunoscute sub numele de „matematica de Gheba“, au avut un impact semnificativ și au devenit populare în bibliotecile milioanelor de români.

În deceniul al cincilea al secolului trecut, Grigore Gheba a adus o revoluție în învățământul matematic din România prin culegerile sale de exerciții și probleme, care au devenit rapid celebre datorită nivelului lor ridicat de dificultate și impactului asupra elevilor.

Pentru mulți dintre aceștia, expresia „Scoateți o foaie de hârtie!“ devenise un semnal temut, simbolizând un examen iminent de matematică, unde problemele lui Gheba reprezentau un test sever al abilităților lor de gândire și rezolvare.

Învățatul „după Gheba“ nu era deloc ușor; exercițiile sale solicitante adesea stârneau frustrare și încruntări. Totuși, pentru cei care reușeau să rezolve aceste enigme matematice, satisfacția era profundă.

Grigore Gheba a scris peste 30 de culegeri de probleme matematice, care au avut un impact semnificativ asupra educației în România. Prima sa culegere, apărută în 1948, a fost un succes imens, fiind tipărită în peste 6 milioane de exemplare. Aceste culegeri au acoperit diverse niveluri de dificultate și au inclus probleme de algebră și geometrie, devenind esențiale pentru pregătirea elevilor în vederea examenelor și pentru parcursul lor academic.

În timpul liber, Grigore Gheba continua să își îndeplinească responsabilitățile specifice unui copil crescut într-o zonă rurală, inclusiv păscutul vacilor, strângerea de vreascuri din pădurea de la marginea casei și adunarea de fructe și ierburi pentru animale.

Vezi și:  Sora medicului Adina Alberts s-a călugărit: „Ne-a durut, ca familie, alegerea ei”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *