Kaki, cunoscut si cu denumirea de Persimmon, este un fruct exotic, delicios si cu un gust inconfundabil. Acesta mai este denumit si “piersica japoneza”, caci are forma asemanatoare rosiei, iar ca textura se aseamana cu piersicia si pepenele galben.
Este fructul unui copac inalt de aproximativ 10 metri, care poarta numele Diospyros (semnificand in greaca antica “fructul divin” sau “hrana lui Zeus”) si care face parte din familia Ebenaceae.
Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivata fiind originara din Asia, respectiv Japonia si China. Acest fruct are marimea unei piersici medii si o culoare ale carei nuante pornesc de la galben pana la portocaliu inchis.
Coaja este tare si lucioasa, iar pulpa este astringenta cand este verde, iar cand este coapta — dulce si moale.
Este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki este mai bogat in potasiu decat banana, iar studiile au aratat ca acesta are de doua ori mai multe fibre decat merele.
Contine carbohidrati de buna calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat si in acizi organici, taninuri, proteine si betacaroten, care ii da culoarea.
Fructul se culege toamna tarziu si se poate consuma proaspat, uscat, sub forma de gem sau inclus in diverse salate si preparate dulci.
Ce culori trebuie sa porti in noaptea de Revelion, sa-ti mearga bine tot anul!
Iata cateva dintre beneficiile sale: Stimuleaza imunitatea organismului.
Fructul oriental Persimmon este o sursa excelenta de substante cu proprietati antioxidante motiv pentru care se recomanda consumul acestuia pentru a intari sistemele de aparare ale organismului. Fructul kaki contine o cantitate importanta de vitamina A.
Daca se consuma 100g din acest fruct aveti parte de o treime din doza zilnica recomandata de vitamina A. De asemenea trebuie adaugat faptul ca proprietatile antioxidante ale acestui fruct oriental vin si din continutul important de vitaminele C si E. Pentru a beneficia cat mai mult de vitaminele acestui fruct se recomanda consumarea acestuia cu tot cu coaja.
Lupta impotriva cancerului: Una dintre cele mai temute afectiune ale zilelor noastre este cancerul, aparitia acestuia fiind legata de scaderea capacitatii de functionare a sistemului imunitar.
Este demonstrat faptul ca persoanele care consuma zilnic fructul kaki sunt protejate impotriva acestei maladii mortale.
O alta substanta implicata in stimularea directa a celulelor implicate in apararea organismului este licopenul. Fructul kaki contine si acest antioxidant cu rol antitumoral fiind astfel considerat un aliment care protejeaza impotriva cancerului de prostata, de plaman, de stomac si de intestin gros.
Este un diuretic eficient: Fructul kaki contine in cantitate mare potasiu, mineral responsabil de eliminarea excesului de apa din organism. Pe de alta parte, acest fruct fiind sarac in sodiu dar cu un nivel inalt al continutului de potasiu, se poate afirma ca acesta poseda proprietati diuretice fiind de un real folos in cazul celor care se lupta cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
Regleaza colesterolul si protejeaza inima: Fructul kaki este si o sursa excelenta de fibre in special daca este consumat cu tot cu coaja.
Tot datorita continutului ridicat in fibre solubile acest fruct este implicat in mod direct in scaderea nivelului de grasimi din sange si implicit in reglarea colesterolului sanguin. De asemenea kaki este bogat in carbohidrati, nutrienti cu care se “hraneste” muschiul inimii.
Combate depresia si oboseala, reprezentand un excelent energizant natural
Bogat in antioxidanti, fructul kaki contribuie in preventia aterosclerozei, ajutand la reducerea stresului, a starilor de anxietate si a oboselii. 100 grame de fruct contin 70 de calorii, iar dintre acestea marea majoritate sunt constituite din zaharuri complexe care contribuie la nivelul de energie furnizat organismului.
De aceea, decat sa faceti exces de cafea sau bauturi energizante mai bine mancati un fruct kaki. De asemenea acest fruct este excelent pentru sportivi deoarece le procura o cantitate suficienta de zaharuri pentru a putea face fata efortului fizic.