Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”

Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Finlanda nu suspendase până acum administrarea serului AstraZeneca, însă vineri a decis să îl întrerupă ca ”măsură de precauţie”, în condiţiile în care au fost semnalate două cazuri suspecte de tromboză cerebrală.

”În conformitate cu principiul precauţiei”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ”suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate”, a anunţat autoritatea finlandeză, conform Agerpres.Alte ArticoleFlavia Groşan rupe tăcerea. Pneumologul face noi dezvăluiri …România reia vaccinarea cu lotul de vaccin carantinat produs …Managerul Spitalului Victor Babeş: „Nu cred că trebuie …

Experţii finlandezi au precizat că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie.

Autoritatea finlandeză a explicat că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ”extrem de rare” şi că ”nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin”.

Citeşte şi: Premierul Franţei a primit prima doză de vaccin anti-COVID la mai bine de două luni după Florin Cîţu. Jean Castex s-a vaccinat cu AstraZeneca VIDEO

Care sunt ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

De asemenea, autorităţile din Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor folosi vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Decizia a fost adoptată chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile.

”Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, a declarat Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca, conform sursei citate.

Săptămâna trecută, mai multe state europene au suspendat utilizarea serului AstraZeneca, după ce au fost semnalate cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate.

Vineri, 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

”Acest lucru nu schimbă faptul că, în virtutea unui principiu al precauţiei, continuăm suspendarea pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine astfel încât să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin”, a mai afirmat oficialul danez.

Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au subliniat că săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie cu privire la folosirea vaccinului AstraZeneca

Ce reacţii adverse au fost raportate la vaccinul AstraZeneca

Norvegia a semnalat până în prezent cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a murit.

O a şasea persoană, care a fost, la rândul ei, vaccinată cu serul AstraZeneca, şi-a pierdut viaţa din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

”Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia, conform Agerpres.

Mai mult, Suedia investighează cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese. Cu toate acestea, autorităţile au precizat că orice posibilă legătură cu vaccinările rămâne incertă.

”Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef din Suedia.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a anunţat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine.

În schimb, Autoritatea de reglementare europeană (EMA) a decis că e necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

Citeşte şi: România reia vaccinarea cu lotul de vaccin carantinat produs de AstraZeneca

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*