SUA îşi retrage trupele din Afganistan, la fix 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Anunţul făcuit de Joe Biden

Retragerea trupelor din Afganistan s-ar baza pe anumite garanţii privind securitatea şi drepturile omului, susţin sursele citate, care au vorbit sub protecţia anonimatului înainte de oficializarea deciziei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Loyd Austin, ar urma să-i informeze despre această decizie pe aliaţii din NATO miercuri, la Bruxelles, potrivit The New York Times. De asemenea, este posibil ca Joe Biden să anunţe public decizia.Alte ArticoleCertificatul de vaccinare, în vigoare după data de 1 iunie. …Şoc în Israel, un soldat care a luptat în Gaza şi-a dat foc …Rusia extinde linia frontului, în conflictul cu Ucraina. Mii …

Decizia lui Biden, dacă va fi confirmată, ar depăşi termenul limită de 1 mai pentru retragerea convenită de administraţia predecesorului său Donald Trump cu insurgenţii talibani. Într-o declaraţie făcută publică luna trecută, talibanii au ameninţat să reia ostilităţile împotriva trupelor străine din Afganistan dacă acestea nu vor respecta termenul limită de 1 mai.

Citeşte şi ATENTAT soldat cu 15 morţi, printre care şi copii, în provincia Ghazni din Afganistan

Totuşi, decizia ar stabili un termen apropiat pentru retragerea trupelor, calmând îngrijorările talibanilor că Biden va prelungi procesul pe termen nedefinit.

Termenul de 1 mai a părut tot mai puţin probabil în ultimele săptămâni, dată fiind lipsa de pregătiri în teren, necesară pentru a se asigura că operaţiunea se derulează într-un mod sigur şi responsabil.

Oficiali americani i-au acuzat pe talibani că nu au reuşit să-şi respecte angajamentele de a reduce nivelul de violenţă din Afganistan şi unii au avertizat în privinţa legăturilor persistente ale talibanilor cu Al Qaeda.

Acestea au fost chiar mobilul intervenţiei americane din 2001 de după atacurile Al Qaeda de la 11 septembrie, respectiv faptul că talibanii au oferit refugiu liderilor organizaţiei teroriste.

Citeşte şi Elicopter prăbuşit în Afganistan. Nouă morţi la un prim bilanţ

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*