Situaţie explozivă la graniţele României. SUA vrea să trimită nave de război în Marea Neagră, în sprijinul Ucrainei

Marina americană operează în mod obişnuit în această mare, însă o desfăşurare de nave de luptă americane ar trimite Moscovei un mesaj specific potrivit căruia SUA urmăresc îndeaproape manevrele din această zonă, potrivit surselor citate.

CNN precizează că Washingtonul trebuie să trimită o notificare cu 14 zile înainte potrivit căreia intenţionează să desfăşoare nave în Marea Neagră, în contextul în care trecerea navelor prin aceste ape este reglementată printr-un tratat internaţional din 1936, Convenţia de la Montreux, care îi conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor. Deocamdată nu se ştie faptul dacă notificarea a fost sau nu trimisă.Alte ArticoleVaccinare în ritm accelerat. Peste 250.000 de doze zilnice administrate …Atac armat în SUA: Mai multe persoane împușcate într-un magazin …Italia primește din iunie turiștii vaccinați anti-Covid. Anunţul …

Sursele citate de CNN – între care un funcţionar al Departamentului Apărării care nu a fost identificat – au subliniat că Marina SUA continuă să trimită avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice fel de mişcare de trupe în provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Miercuri, două bombardiere americane B-1 au realizat misiuni deasupra Mării Egee.

Citeşte şi Focuri de armă în Marea Neagră. Un pescador turcesc pescuia ilegal în zona economică exclusivă a României

Deşi SUA nu percep comasarea de forţe ruse în zonă drept o acţiune ofensivă, funcţionarul american a explicat la CNN că, ”dacă lucrurile se schimbă, vom fi pregătiţi să răspundem”. Potrivit declaraţiilor sursei citate, ruşii realizează manevre şi exerciţii militare, iar serviciile de informaţii americane nu ştiu despre existenţa vreunui ordin militar de la Moscova pentru realizarea de acţiuni suplimentare, însă sunt conştiente că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Biden, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, şeful Statului Major al SUA, Mark Milley, şi consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, au abordat cu omologi ucraineni acest subiect. Iar joi, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt ”profund îngrijorătoare”.

Citeşte şi Război în Europa? Răspunsul unui expert rus în securitate: „Lucrurile se întâmplă deja. La începutul lui mai, totul va fi pregătit”

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*