Şedinţă de urgenţă pe tema vaccinării cu AstraZeneca în România după anunţul EMA privind legătura serului cu apariţia de cheaguri de sânge

România, dar şi alte ţări din Uniunea Europeană, urmează să decidă dacă renunţă sau restricţionează utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca, după ce miercuri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser.

De asemenea, urmează să se decidă ce se va întâmpla cu rapelul persoanelor vaccinate cu prima doză cu AstraZeneca.Alte ArticoleTestele COVID pe bază de salivă, cea mai bună opţiune în …Flavia Groșan, afirmaţii incendiare pe Facebook. „Luat, …Vlad Voiculescu îl contrazice pe Raed Arafat pe tema schimbării …

Citeşte şi: Vaccinul AstraZeneca, administrat doar persoanelor de peste 30 de ani. Ultimele recomandări ale autorităţilor sanitare britanice

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decursul a două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Citeşte şi O femeie de 60 de ani a murit din cauza unor cheaguri de sânge, după vaccin cu AstraZeneca. Reacţia Oxford

„EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea formării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, a comunicat miercuri agenţia.

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat şi el existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser. „Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, spunea Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

EMA lasă la latitudinea fiecărei ţări să ia decizia folosirii sau nu a vaccinului produs de AstraZeneca.

Citeşte şi: Florin Cîţu le face românilor un Paşte Fericit: „Circulaţie până la 5:00 dimineaţa şi magazine deschise până la ora 20:00”

 

Prima ţară care a luat măsuri după anunţul EMA că vaccinul AstraZeneca provoacă apariţia de cheaguri de sânge. Care au fost deciziile

Estonia a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, au anunțat autoritățile de la Tallin.

Măsura din Estonia va rămâne în vigoare până la apariția unor informații suplimentare cu privire la acest subiect, potrivit Reuters. Decizia autorităţilor de la Tallin, de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, vine pe fondul anunțului făcut de Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului, conform căruia pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheaguri de sânge neobișnuite și nivelul scăzut de tromobocite, conform comunicatului emis de EMA.

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*