Scandal monstru în Parlament la dezbaterile pe tema desfiinţării SIIJ. Preşedintele Înalţii Curţi şi al CSM au părăsit sala

Scandal monstru în Parlament pe tema desfiinţării SIIJ. Şedinţa, la care este prezent şi ministrul justiţiei, Stelian Ion, a debutat cu mai multe schimburi de replici în contradictoriu referitoare la proiectul de lege, şedinţa fiind deschisă de preşedintele Comisiei juridice, Mihai-Alexandru Badea.

Ulterior, Corina Corbu şi Bogdan Mateescu s-au ridicat şi au părăsit sala.Alte ArticoleBărbatul care şi-a răpit propriul bebeluş în Vaslui a fost …Ludovic Orban, despre viitorul Avocat al Poporului: „Vrem …Claudiu Năsui, acuzat de dezinformare după publicarea sentinţelor …

„Un astfel de comportament eu îl regret în Parlamentul României. Punctul nostru de vedere este scris. Optează CSM pentru o soluţie de echilibru Trebuie încetată polarizarea societăţii şi polarizarea magistraturii. Polarizarea din societate trebuie oprită, situaţia actuală nu este una fericită, însă nici situaţia anterioară nu a fost perfectă, în ciuda progreselor fantastice pe care le-au făcut instituţiile judiciare”, a declarat Bogdan Mateescu, după ce a ieşit din sala de şedinţe, apreciind „că n-a fost loc pentru discuţii”.

Corina Corbu nu a dorit să dea explicaţii în privinţa motivului pentru care a recurs la acest gest. Întrebată dacă este de acord cu avizul consultativ al CSM pentru dosarele magistraţilor, ea a arătat că nu poate face speculaţii. „Ce am avut de spus, am spus”, a adăugat Corbu, conform Agerpres.

UDMR a anunţat prin preşedintele Kelemen Hunor că nu doreşte să blocheze desfiinţarea SIIJ.

Kelemen Hunor afirmă că atât la şedinţa de Guvern, cât şi în discuţiile din coaliţie a spus că UDMR este pentru desfiinţarea SIIJ, fără reţineri.

Întrebat dacă nu vrea ca dosarele să fie repartizate DNA, DIICOT şi altor unităţi de Parchet, aşa cum propune ministrul Justiţiei, sau doreşte ca ele să ajungă la Parchetul General, Kelemen a spus că este o discuţie în curs pe această temă.

„Da, e o altă discuţie, deci asta nu are nici o legătură cu desfiinţarea SIIJ-ului. SIIJ-ul se desfiinţează, noi am acceptat în programul de guvernare, eu am susţinut acest lucru şi în Guvern, vom susţine şi în Parlament. După care vin articolele celelalte din proiectul de lege, acolo există nuanţe. Eu am spus că nu putem să ne întoarcem acolo de unde am plecat. Citiţi raportul Inspecţiei şi veţi vedea câte probleme au fost. Vă spun doar două probleme arhicunoscute, dar probabil că sunt mult mai multe: Prahova şi Oradea. Nu vrea să spun despre procurori, nu vreau să enunţ aici numele lor, dar cazurile sunt cunoscute. Şi aici e vorba despre independenţa magistraţilor în ceea ce priveşte eventualele anchete în cazul lor. De aceea, noi am spus, nu trebuie să facem o nouă secţie, nu trebuie să ne întoarcem în trecut, există la Parchetul General, în Ministerul Public, la procurorul general o direcţie de investigare a faptelor penale”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a explicat şi cum va împăca cele două poziţii diferite, cea a UDMR şi cea a ministrului Justiţiei.

„Noi am propus să fie acolo preluate de procurori care au o vechime cel puţin de Curte de Apel, de 12 ani de zile. Şi a apărut o soluţie de compromis din partea ministrului Justiţiei, într-adevăr, nu este nici compromisul nostru, nici compromisul colegilor de la PNL, ei au avut o altă propunere şi vorbim despre CSM şi Secţia de Judecători pentru judecătorii anchetaţi şi Secţia de Procurori pentru procurorii anchetaţi, să dea un aviz înainte să fie trimise dosarele la Tribunal sau în justiţie. Asta a fost soluţia de compromis. Nu ştiu unde se va găsi o soluţie de compromis, până la urmă nu negociez eu, ci comisiile juridice. Noi un singur lucru vom face şi asta spun foarte categoric, vom vota, vom susţine desfiinţarea SIIJ-ului. Restul este, dacă îmi permiteţi, manipulare, abureală şi balet mediatic, în nici un moment nu am spus că nu vom susţine sau că avem reţineri în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei Speciale. Acest lucru se va face”, a adăugat Hunor.

Scandal monstru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pe desfiinţarea SIIJ

Şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a început, joi, cu un schimb de replici între preşedintele Comisiei, Alexandru Badea, deputat USR PLUS şi reprezentanţii PSD care au reclamat nerespectarea procedurii.

Badea a afirmat că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, „într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”.

„Din punctul meu de vedere au fost două scopuri: primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a afirmat Badea.

El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind „nişte regrese”. Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.

Discursul preşedintelui comisiei a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura. „Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”, a spus Halici. A intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu care a adus aceleaşi reproşuri. „Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice”, a spus Cătăniciu.

După discursul lui Badea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre viitorul Avocat al Poporului: „Vrem să fie o persoană fătă ştampilă politică”

 

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*