Raport militar rusesc: „România, Bulgaria și Turcia vor avea de suferit” în cazul unui accident grav la Zaporojie

Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situația de la Centrala nucleară de la Zaporojie. Moscova acuză Kievul de bombardarea constantă a unui obiectiv periculos, în timp ce Ucraina susține contrariul și nu exclude ca stația nucleară să fie minată.
Presa rusă scrie că un accident grav la centrala nucleară din sudul Ucrainei ar fi un „dezastru colosal” care ar afecta inclusiv România.


Mikhail Ulianov, Reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă organizațiile internaționale la
Viena, a prezentat un raport cu poziția experților militari despre riscurile centralei nucleare de la Zaporojie.
Potrivit documentului, citat de Kommersant.ru, în cazul unui accident grav la Centrala nucleară de la Zaporojie, zona de deteriorare a radiațiilor va fi de 5,5 mii km.
România, pe lista țărilor afectate de un accident nuclear la Zaporojie
În același timp, „Donbas, o parte semnificativă a Ucrainei, o parte a teritoriului rus, Abhazia, România, Bulgaria, Turcia vor avea de suferit”.
Consiliul de Securitate al ONU se întrunește joi după-amiază într-o ședință pe tema centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, va informa joi Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite despre situația securității nucleare de la Centrala Nucleară Zaporojie din Ucraina.
Întâlnirea de la ONU are loc la câteva zile după ce bombardamentele la centrala nucleară de la
Zaporojie au declanșat o alarmă cu privire la riscul potențial al unui accident nuclear grav la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care are șase reactoare.

Vezi și:  Tragedie în familia preotului Nicolae Dima! Deși a fost operată, micuța Ecaterina este din nou în comă și doar o minune o poate salva


Acuzațiile G7 la adresa Rusiei
Cel puţin 14 persoane au murit din cauza bombardamentelor în noaptea de marţi spre miercuri în zona din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare astfel de centrală din Europa.
Grupul ţărilor cel mai puternic industrializate G7 a acuzat miercuri Moscova că „pune în pericol”
regiunea ucraineană din jurul centralei Zaporojie, ocupată de trupele ruseşti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *