Procurorul militar Bogdan Pîrlog acuzat de abateri disciplinare și de încălcarea Codului deontologic

39 de actuali sau foşti procurori militari iau măsuri împotriva uneia dintre vedetele magistraților-activiști. Este vorba despre procurorul militar Bogdan Pîrlog adjunctul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi co-președinte al Asociaţiei „Iniţiativa pentru justiţie”, scrie luju.ro.

Concret, 25 de procurori militari aflaţi în activitate şi 14 foşti procurori au sesizat Inspecţia Judiciară pentru tragerea la răspundere disciplinară a lui Bogdan Pîrlog pentru încălcarea Codului deontologic al magistraţilor şi pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afară exercitării atribuţiilor de serviciu”. De asemenea, alături de Bogdan Pîrlog sesizarea îl priveşte şi pe celălalt co-președinte al „Asociaţiei Iniţiativa pentru justiţie”, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Marian Lia.

Sesizarea depusă la Inspecţia Judiciară priveşte comunicatul dat publicităţii de „Asociaţia Iniţiativa pentru justiţie” în 17 martie 2021. Concret, cei 39 de actuali şi foşti procurori militari care i-au deferit Inspecţiei Judiciare pe Bogdan Pîrlog şi Sorin Lia arata că: „La data de 17.03.2021, pe site-ul de specialitate Juridice.ro a fost publicat articolul intitulat ‘Analiza Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie cu privire la necesitatea reformei sistemului parchetelor militare’. Conform preambulului articolului, acesta reproduce un comunicat al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, care a fost dat publicităţii miercuri, 17 martie 2021, comunicat semnat de ‘proc. Bogdan – Ciprian Pîrlog, co-președinte, proc. Sorin Marian Lia, co-președinte’. Ulterior, la solicitarea scrisă a domnului procuror Pîrlog Bogdan Ciprian, din cuprinsul articolului a fost înlăturată menţiunea semnării comunicatului de către cei doi procurori, copreşedinţi ai Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie. După cum arată titlul articolului postat pe Juridice.ro, comunicatul asociaţiei reprezintă ‘o analiză cu privire la necesitatea reformei parchetelor militare’, care cuprinde mai multe capitole şi se finalizează prin formularea mai multor propuneri ‘pentru restructurarea şi reformarea sistemului parchetelor militare’”.

În acest context, cei 39 de actuali şi foşti procurori militari atrag atenţia că Bogdan Ciprian Pîrlog şi Sorin Marian Lia au făcut în cuprinsul comunicatului afirmaţii extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare şi la probitatea profesională şi morală a procurorilor militari.

Sursa: ReporterIS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*