Pericol de avalanșă la munte. Nivel maxim de alertă, 5 din 5, pentru Masivul Făgăraș

Ninsorile abundente din ultimele 48 de ore, au dus la un strat consistent de zăpadă, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.  În dimineaţa zilei de 18 martie, troienele depăşeau 3 – 4 metri înălţime în zona Bâlea Lac, Transfăgărăşan. În comunicatul emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, riscul pentru producerea de avalanşe este extrem de mare.La peste 1800 m, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile, după cum se observă și în sondajul efectuat la stație. Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt.Live: La staţia meteo Bâlea Lac, cel mai gros strat de zăpadă din ţară – peste 3 metriDatorită cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, consolidat. Ninsorile care se vor înregistra în următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, local consistent, care poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe.În masivul Bucegi Stratul de zăpadă depus în ultimele 24 de ore, împreună cu cel depus în zilele anterioare, este însemnat. În următoarele 24 de ore se vor mai adăuga 15-20 cm de zăpadă proaspătă, formând astfel un strat cu instabilitate ridicată, depus peste stratul vechi, consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile vor fi mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt.’ + gallery_item.description + ‘

Sursa: Observator

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*