Misterul crimei din ocean. Pe plajele Africii de Sud apar rechini albi cu ficatul mâncat și inimile smulse

Cel puțin opt mari rechini albi au fost găsiți măcelăriți, cu ficatul mâncat și cu inimile smulse, în zona de coastă Gansbaai din Africa de Sud.

Cercetătorii au observat scăderea dramatică a speciei în zonă de la apariția a două balene ucigașe acum cinci ani, potrivit Live Science.

Astfel de comportamente nu sunt neobișnuite pentru orci, care au fost observate ucigând vietăți marine de la pești mici, la rechini, lei de mare și chiar balene albastre. Însă este rar ca două balene să aibă un impact atât de clar și imediat asupra habitatului lor, ca în cazul rechinilor albi.

Ce au descoperit oamenii de știință referitor la rechinii morți din Africa de Sud

Rechini albi morți au început să apară din 2017, iar oamenii de știință au găsit pe plajele din Gansbaai rechini cu ficatul smuls și cu inimile lipsă.

Vezi și:  Totul a fost dat pe față! Al cui este, de fapt, cel de-al doilea copil al Vulpiței

Un studiu care vizează fenomenul a fost publicat miercuri, 29 iunie în African Journal of Marine Science. Acesta arată că zeci de rechini au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în zonă, dispărând chiar și luni de zile, abandonând regiunea pe care au dominat-o până acum și care datorită lor devenise o atracție turistică.

În zonă nu au mai rămas nici rechinii care aveau emițătoare electronice, ei fiind detectați la sute de mile distanță de coastă la câteva zile după atacul unei balene ucigașe.

„Cu cât orcile frecventează mai mult aceste locuri, cu atât marii rechini albi stau departe”, a spus biologul Alison Towner.

Vezi și:  Ardeii copți aduc mari beneficii pentru sănătate

Rechinii albi sunt printre cei mai puternici prădători, având până la aproape cinci metri lungime și până la 300 de dinți zimțați, astfel că venirea rechinilor cu dinți înguști, altădată vânați de cei albi, reprezintă un fenomen bizar.

Cercetătorii avertizează că migrația în masă a rechinilor albi a afectat ecosistemul local și ar putea pune presiune asupra întregului ecosistem.

Întrebarea rămâne, ce le determină pe balenele ucigașe să omoare marii rechini albi?

Întrebarea rămâne, ce le determină pe balenele ucigașe să omoare marii rechini albi? În ciuda faptului că sunt feroce, acestea nu îi omoară pe rechinii albi în mod normal, potrivit cercetătorilor. Însă, aceștia au observat o specie rară de balenă ucigașă cu dinți plați în Africa de Sud, care pare să se specializeze în vânătoarea de rechini, astfel că cele două orci ar putea aparține acestei specii.

Vezi și:  3 lucruri pe care nu ai voie să le faci în Postul Crăciunului

Conform oamenilor de știință, sunt necesare observații suplimentare ale balenelor și rechinilor din Gansbaai pentru a rezolva complet acest mister al crimelor din ocean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *