Lockdown-urile din timpul pandemiei au provocat pagube de 10 mii de miliarde de euro economiei mondiale

Lockdown-urile au provocat o gaură de 10 mii de miliarde de euro economiei moniale. Astfel, potrivit UNCTAD, deşi economia globală ar putea creşte cu 4,7% în 2021, va înregistra totuşi un minus de 10 mii de miliarde de dolari – aproximativ de două ori PIB-ul Japoniei – comparativ cu situaţia în care pandemia nu ar fi avut loc.

Anul trecut, economia globală a fost marcată de „cea mai drastică scădere anuală de la introducerea statisticilor privind activitatea economică agregată, la începutul anilor 1940”, se arată în raport.Alte ArticoleFondurile de pensii private au avut o creştere de 21% în anul …Aglomeraţie la serviciul de taxe şi impozite. Sute de oameni …Autostrada A7 care leagă Moldova de București și metroul din …

UNCTAD avertizează că, în timp ce economiile dezvoltate au lansat ample planuri de redresare, cum este pachetul de stimulare a economiei al SUA, în valoare de 1,9 mii de miliarde de dolari, iar China a revenit la creştere la finele anului trecut, oamenii din ţările mai mici şi mai sărace continuă să se lupte cu dificultăţile, notează Agerpres.

Lockdown-urile au avut efecte severe în ţările cu economii în curs de dezvoltare

Ţările în curs de dezvoltare duc greul recesiunii „din cauza spaţiului fiscal limitat, a constrângerilor tot mai mari ale balanţei de plăţi şi a lipsei sprijinului internaţional adecvat”, ceea ce a dus la „unele din cele mai mari scăderi de venit individual raportat la PIB”.

„Chiar şi o mică scădere a activităţii economice poate fi devastatoare”, a notat UNCTAD, evocând consecinţe ale restricţiilor antipandemie „previzibil severe” în economii în curs de dezvoltare ca Filipine sau Malaezia.

Pe de altă parte, UNCTAD şi-a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică globală pe 2021 faţă de estimarea anterioară de 4,3%, având în vedere o posibilă „redresare mai puternică în Statele Unite”.

În ianuarie, Banca Mondială a estimat că economia globală ar putea creşte cu 4% în anul în curs, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a optat pentru o viziune mai optimistă, de 5,5%.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, despre Măsura 3 din programul pentru IMM-uri: „Se reia de la 0. Dacă au fost eligibili prima dată, vor fi şi acum”

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*