Joia Mare. 5 lucruri pe care nu e bine sa le faci in aceasta zi SFANTA

Joia Mare, care se mai numeste Joia Neagra sau Joia Patimilor, e o zi foarta importanta, cea a Deniei Mari.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, acum ni se aminteste cum Mantuitorul le-a spalat picioarele ucenicilor, fiind indemnati la smerenie. Tot in Joia Mare se vopsesc ouale in rosu, urmand ca in Sambata Mare sa se coaca pasca si cozonacul.

Traditii si obiceiuri in Joia Mare

Joi este ziua din Saptamana Mare in care gospodinele vopsesc ouale in rosu, urmand ca in Sambata Mare sa coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

Superstitii si Traditii populare: Ce nu se face in Joia Mare

1. Nimeni nu are voie sa doarma in aceasta zi, decat abia noaptea. Cei care dorm astazi, vor dormi tot anul, deoarece vor fi lenesi si neproductivi, spune traditia.

Vezi și:  Tânăra Mămică A Născut O Fetiță Frumoasă, Sănătoasă Și Rară! Așa Ceva Se Întâmplă O Dată La 50 De Milioane De Nașteri –»

2. Femeile care nu au tors canepa pana in ziua de azi vor fi pedepsite de Joimarita, o creatura populara mitologica de care se leaga aceasta zi importanta.

3. Doua alimente sunt total interzise de traditie in aceste zile, inclusiv in Joia Mare, chiar si pentru cei care nu tin postul efectiv: otetul si urzicile. Se spune ca, atunci cand era rastignit pe cruce, Iisus a fost batut cu urzici, intepandu-i ranile, si stropit cu otet, pentru a-i provoca si mai multe usturimi.

Mai mult, legenda spune ca, atunci cand a cerut cateva picaturi de apa, Mantuitorului i s-a oferit tot otet: de aici si obiceiul popular, care exclude cele doua alimente de pe lista mancarurilor recomandate in ultima saptamana de post.

Vezi și:  Problema de clasa I pe care nici adulții nu știu să o rezolve. Sigur vei întâmpina dificultăți și tu

4.Nu se mananca nimic pana seara

5. In Joia Mare femeile nu au voie sa spele haine, nici cu mana si nici cu masina de spalat. Ultima zi in care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramosesti.

De ce se înroșesc astăzi ouăle de Paște

În această zi, conform tradiției creștine, se înroșesc ouăle de Paște. Cea mai cunoscută culoare este cea roșie, un simbol al sângelui lui Hristos care S-a sacrificat pentru mântuirea omenirii. Ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul.

Conform Bibliei, Fecioara Maria a venit la Iisus răstignit pe cruce, cu un coș de ouă pe care l-a așezat la picioarele Lui. Ouăle s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Vezi și:  Cum scapi de ciuperca unghiei cu bicarbonat de sodiu și sare

Mântuitorul, văzând aceasta, a rostit: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Tocmai de aceea, există credința conform căreia ouăle roșii au puteri miraculoase, de vindecare, aducând creștinilor care le consumă de Paște sănătate, noroc și spor în toate. Ouăle vopsite în alte culori vii reprezintă bucuria primăverii, iar cele negre reprezintă oamenii trecuți în neființă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *