Joe Biden și Vladimir Putin, față în față la Geneva. E prima confruntare dintre cei doi mari lideri

Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta despre unul dintre cele mai importante summit-uri din ultima perioadă și asta nu doar pentru că relațiile dintre cele două superputeri care împreună dețin 90% din arsenalul nuclear au ajuns într-un punct critic.

Întrevederea cu președintele rus este ultimul eveniment de pe agenda turneului european realizat de președinte american Joe Biden în ultima săptămână și în urma căruia au fost adoptate niște poziții mult mai clare din partea Occidentului față de abuzurile regimurilor autoritare din Rusia și China.Alte ArticoleConcluziile Comisiei Europene după 18 luni de pandemie. Noi …Proteste violente în Ierusalim. Cel puţin 20 de incendii au …Ikea, amendă uriaşă pentru că și-a spionat angajații. Fostul …

Pe masa discuțiilor se vor afla subiecte complicate, precum evitarea unei confruntări directe între cele două țări, cazul Navalnîi și respectarea drepturilor omului, situația din Belarus, războiul din Ucraina și atacurile hackerilor ruși, însă nimeni nu se așteaptă la un rezultat major în urma discuțiilor, având în vedere că diferențele dintre Casa Albă și Kremlin par să fie în prezent ireconciliabile în ceea ce privește o gamă extrem de largă de probleme, după cum indică Foreign Policy.

Întâlnirea dintre cei doi lideri nu va fi una prietenoasă, notează și BBC. Rusia a inclus recent SUA pe lista statelor neprietene, nivelul relațiilor bilaterale ating un nou minim istoric. Acestea au cunoscut o degradare constantă după anexarea Crimeii de către Federația Rusă și sancțiunile impuse de SUA unor oficiali ruși, urmată de scandalul amestecului în alegerile americane.

În prezent, notează BBC, doi foști pușcași marini americani sunt închiși în Rusia, unul dintre ei fiind condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

De amintit e faptul că întâlnirea are loc după ce președintele american Joe Biden afirma că omologul său rus este un „ucigaș”, un om fără suflet.

În martie, într-un interviu TV, Biden a afirmat că Putin este un criminal și va suporta consecințele pentru coordonarea acțiunilor Rusiei de amestec în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump, iar acest lucru se va vedea curând. “Va plăti prețul”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News, transmis miercuri dimineața în cadrul emsiunii ”Good morning, America”.

Întrebat de prezentatorul emisiunii care vor fi aceste consecințe, președintele SUA a spus: „Veți vedea curând”. De asemenea, întrebat dacă el crede că Vladimir Putin este un „ucigaș”, Biden a răspuns: „Mmm hmm, da, cred că da”.

În același timp, președintele SUA a precizat că, în ciuda acestor tensiuni, „există domenii de interes pentru ambele părți”, domenii în care „Rusia și SUA pot colabora”, dând exemplul acordului nuclear, iar astzăi se va așeza la masa negocierilor cu Putin.

Kremlinul a prezentat summitul de la Geneva ca pe o reușită în sine. „Summit-ul este important ca simbolistică a puterii, pentru că pune Rusia în aceeași ligă cu SUA, iar Putin nu este indiferent la simbolism”, scrie BBC, citându-l pe analist rus Andrei Kortunov, director al unui think-tank din Moscova.

Citește și…

Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen Brumă

Topul țărilor cu cele mai mari câștiguri din investițiile în bitcoin

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*