Desfiinţarea SIIJ, dezbătută de Senat în procedură de urgenţă. Parlamentarii nu mai aşteaptă recomandările Comisiei de la Veneţia

Laura-Iuliana Scântei, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a precizat că joi a început dezbaterea în comisie a proiectului referitor la desfiinţarea SIIJ. Senatorul PNL a precizat că actul normativ respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

După ce Comisia Juridică a Senatului va da raport în acest caz, proiectul va fi dezbătut şi votat în plenul Senatului care este for decizional pentru această propunere legislativă, conform Agerpres.Alte ArticoleNicuşor Dan, prima reacţie după ce trei pacienţi cu COVID …Gabriela Firea, necruţătoare cu Vlad Voiculescu în scandalul …Clotilde Armand vrea ca operatorii de telefonie şi internet …

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Citeşte şi: Ludovic Orban îl contrează pe Stelian Ion pe tema desfiinţării SIIJ: „Proiectul trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu a fost discutat în coaliţie”

Desfiinţarea SIIJ, dezbătută de Senat în procedură de urgenţă. Prevederile controversate ale proiectului

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Citeşte şi: SIIJ nu a respectat termenul impus de ÎCCJ pentru soluţionarea dosarului Laurei Codruţa Kovesi

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*