Delegația Română S&D trage un semnal de alarmă: Guvernare trebuie să înceteze să atace instituțiile statului de drept din România

Delegația Română S&D trage un semnal de alarmă. Pentru prima dată, Comisia Europeană propune un astfel de raport, demers pe care Delegația Română S&D îl susține pe deplin.

Delegația Română S&D trage un semnal de alarmă: Guvernare trebuie să înceteze să atace instituțiile statului de drept din RomâniaAlte ArticoleLudovic Orban, avertisment despre explozia preţurilor materialelor …Aproape 8 miliarde de euro, bani europeni din PNRR pentru infrastructură. …EXCLUSIV | Politicianul liberal care vrea alături de Marcel …

Raportul cuprinde o analiză a aplicării cadrului legislativ european privind statul de drept, din care se desprind o serie de lecții direct aplicabile pentru anul 2021. CE consideră vital ca arhitectura europeană de monitorizare și aplicare a legii în Uniune, să fie aplicată în mod regulat pentru a putea fi prevenit orice derapaj cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale și a statului de drept.

Mai mult, CE pune accent în raportul său pe instituțiile din statele membre care joacă un rol esențial în protejarea principiilor cheie ale statului de drept, precum transparența, responsabilitatea și procesul echitabil. Totodată, raportul scoate în evidență că unele măsuri luate în timpul stărilor de urgență din perioada pandemiei COVID-19 au afectat exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. De aceea, Comisia Europeană consideră că este esențial să se asigure existența unor controale asupra acțiunilor guvernelor în apărarea drepturilor cetățenilor UE.

În acest context, Delegația Română S&D atrage atenția că decizia neconstituțională de a revoca Avocatul Poporului a fost luată de actuala coaliție de guvernare în baza intereselor politice, fiind un demers care încalcă esența liberalismului, aceea de a apăra drepturile individuale ale cetățenilor, împotriva abuzurilor statului.

De asemenea, ținând cont de ultimele poziționări ale Comisiei de la Veneția, semnalate de mass media, liderii PNL-USR-Plus-UDMR ar trebui să aibă decența de a nu supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului înainte de pronunțarea Curții Constituționale asupra Hotărârii Parlamentului privind revocarea din această funcție a doamnei Renate Weber. Mai mult, o serie de discuții vor avea loc în perioada următoare și în Parlamentul European, la nivelul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE).

Totodată, Raportul CE mai relevă faptul că reprimarea liberei exprimări și a libertății presei reprezintă un exemplu prost în UE, fiind necesară dezvoltarea și consolidarea unui mecanism eficient privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale.

“Aflate acum la guvernare, partidele de dreapta din România uită să respecte statul de drept și împiedică o instituție cheie a democrației să apere cetățenii de abuzurile statului. Destituirea Avocatului Poporului este profund ilegală și neconstituțională.Niciun partid aflat la putere nu are dreptul să ignore și să atace unul dintre pilonii esențiali ai democrației. Mai mult decât atât, astfel de atitudini pot vulnerabiliza România în fața întregii Uniuni Europene, mai ales acum, în contextul adoptării Raportului privind statul de drept. La fel de abuzive sunt și deciziile luate în privința CNA și TVR. Adevărata imagine a unei guvernări o dă viața fiecărui cetățean în parte, respectul pentru libertatea presei și independența instituțiilor statului”, susține Delegația Română S&D din Parlamentul European.

Citeşte şi: PSD a depus moţiunea împotriva guvernului Cîţu. Grindeanu: „Guvernul este un dezastru. Avem propunerea de premier în persoana colegului nostru Alexandru Rafila”

Citește și…

Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID copii si adulti si se gasesc in comert! Mare atentie! Le ai si tu acasă

Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București

Sursa: RomaniaTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*