Ce trebuie să faci în ziua de Sfântul Vasile 2023. Vei fii sănătos și ferit de rele tot anul

Sf Vasile 2023. Superstiții, tradiții și obiceiuri în ziua Sfântului Vasile cel Mare de care e bine să ții cont dacă vrei să îți meargă bine tot anul.

Sfântul Vasile 2023, sărbătorit pe data de 1 ianuarie, este considerat a fi a ocrotitorul sărmanilor și păzitor de duhuri rele.

Potrivit tradiției populare, în prima zi a anului e bine să ții cont de câteva obiceiuri care te vor feri de rele tot anul. Superstiții, tradiții și obiceiuri în ziua Sfântului Vasile cel Mare. 

Sfântul Vasile 2023. Ce e bine să faci în prima zi a anului 

Sfântul Vasile cel Mare  este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. 

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinți binecredincioși și înstăriți, Vasilie și Emilia. Tatăl său era un luminat dascăl în cetate.

Iubitor de învățătură și înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile și-a îmbogățit mintea cercetând, rând pe rând, școlile din Cezareea, apoi din Constantinopol, mergând până la Atena, la cea mai înaltă școală din timpul său.

Vezi și:  Cristina Șișcanu Și Mădălin Ionescu S-Au Întors De Urgență Din Vacanță. Din Păcate Tatăl Cristinei….

A studiat logica, matematica, gramatica, științele naturii, retorica, filosofia și medicina.

Sfântul Vasile cel Mare a orânduit viața monahală și a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale, în ajutorul celor săraci și neputincioși, îndemnând pe cei înstăriți să folosească averile lor, ajutând pe cei lipsiți.

Ocrotitor al sărmanilor și păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din an. Potrivit tradiției populare, prima zi a anului se începe cu un mic ritual care te va ajuta să ții la distanța boala și toate relele în nou an. 

Pentru a fi curat și sănătos tot anul, în dimineața zilei Sf Vasile, spală-te pe față și șterge-te cu un prosop curat în care ai pus în prealabil un ban sau un obiect de aur sau argint. 

Vezi și:  Cu ce se ocupă stareța acum și cum arată fetele?

Ziua de Sfântul Vasile este prima zi a anului, ziua în care fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Punțile sunt făcute din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt, mai apoi, plasate în locuri ascunse. De ele se leagă un mănunchi de busuioc, o pară de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele.  Tradiția românească spune că dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

Un alt obicei prin care fetele tinere, necăsătorite își pot afla alesul este acela de a pune busuioc la ghizdurile fântânii, iar dacă a doua zi găsesc busuiocul cu promoroacă atunci se vor mărita în acea iarnă, potrivit t radiții-superstitii.ro.   

Vezi și:  Se întâmplă la 2 ani de la moartea Cristinei Țopescu! A tăcut cât a tăcut, dar acum prietena ei s-a decis să rupă tăcerea: „Cristina avea…” Detaliul dureros făcut public: „În ultima discuție mi-a făcut o promisiune”

Superstiții și obiceiuri în ziua Sfântului Vasile

Dacă dai de pomană și faci fapte bune în această zi, Sfântul Vasile își va întoarce fața către tine și vei avea noroc. 

Dacă prima persoană care intră în casă în ziua de Sf Vasile este bărbat, vei avea un an cu noroc. 

Se zice că este bine să bei mult vin de Sfântul Vasile, pentru că vei avea sânge în obraz tot timpul anului. 

Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *